Background main
Home Blog-ruimte Wat is een siertuin ? Tuin lexicon

Wat is een siertuin ? Tuin lexicon

3

blog - Qu’est ce qu’un jardin d’ornement
blog - Qu’est ce qu’un jardin d’ornement

Siertuin hier, siertuin daar, maar wat houdt een siertuin precies in? Om deze vraag, die velen van u hebben gesteld, te beantwoorden, hebben wij besloten een "lexicon"-artikel aan de tuin te wijden. Maak je geen zorgen, het niet kennen van de termen is in geen geval verwerpelijk, en in elk geval is dat ook waarvoor we hier zijn: om door te geven, te delen en te cultiveren!

De siertuin

De siertuin is een tuin waarin struiken, bloemen, vaste planten en klimbloemen groeien en de buitenkant van het huis kleuren voor het plezier van het oog. Terwijl de moestuin tot doel heeft planten, fruit en groenten te planten en te kweken die zullen worden gegeten, is de siertuin louter decoratief, voor het welzijn van de bewoners.


Het is aan u om de variëteiten en soorten planten te kiezen die uw groene ruimte elk seizoen zullen verfraaien en versieren.

De lusthof

Een lusthof is in de eerste plaats een praktische en functionele buitenruimte. Het kan een moestuin of een siertuin zijn, en het is de functie die het belangrijkst is. Een siergazon is bijvoorbeeld een perfect gemanicuurd gazon dat door alle buren wordt bewonderd. Het is een perfect, fluweelzacht, diepgroen gazon waar niemand op mag lopen, anders is de moeite van de tuinman voor niets geweest. Terwijl een speelgazon een gazon is waarop kinderen rennen, een bal spelen, liggen. Zie je het verschil? Uiteindelijk hangt het allemaal af van hoe u uw tuin gebruikt.

Die geliefde sierheesters

In de tuin zijn het de planten die voor de show zorgen; elk seizoen brengt zijn eigen kleuren, bloesems en geuren... Sommige soorten heesters zijn bijzonder geschikt voor de sierfunctie. Dit geldt met name voor kamperfoelie, sering en hortensia's.

Ander lexicon

In deze tijd van het jaar hebben we het vaak over "overwinteren". Om te begrijpen waar we het over hebben, volgt hier een korte definitie:


Overwinteren is het beschutten van koude en kwetsbare planten tijdens de strenge winterperiode. Deze planten en vegetatie gaan tijdens de wintermaanden in vegetatieve slaap en worden beschermd tegen slecht weer en temperatuurdalingen. Overwintering houdt ook in dat bepaalde voor geforceerde teelt bestemde planten in een koude omgeving worden geplaatst om de sapcirculatie in meer of mindere mate stil te leggen en zo een gespreide productie mogelijk te maken.